Skriv ansøgning

Det kan være svært at skrive den rigtige ansøgning, og man vil komme til at skrive rigtig mange, før man får et job. Men man må bare blive ved med at forsøge indtil, det lykkes. Her er nogle råd til at skrive ansøgningen:

  • Målret din ansøgning: Det er utrolig nemt for dem, der læser ansøgningerne at se, hvem der har gjort noget ud af ansøgningen, og hvem der ikke har. Så lad være med at have den samme kladde til alle dine ansøgninger. Det er okay at have en kladde til ensartede uopfordrede jobs, men er der f.eks. en butik, der søger en ny medarbejder, så målret din ansøgning til lige præcis den butik. Prøv at læse om det sted, som du søger arbejde ved. Måske de fremhæver nogle værdier eller fokuspunkter, som du kan få med i din ansøgning, så de kan se, at du bare passer ind.
  • Skil dig ud: Det er vigtigt, at lige netop din ansøgning er den, man husker, når man kigger den store stak af ansøgninger igennem. Derfor er det vigtigt at lave en ansøgning, der har noget ekstra. Måske det bare er en anden farve papir, der gør det, eller måske der skal mere til. Men tænk over, at de skal kunne huske din ansøgning, og at de skal kunne se, at du har lagt lidt ekstra arbejde i den. Men man skal selvfølgelig ikke overdrive. Et eksempel er ansøgeren, der for at være kreativ og anderledes, har lavet sin ansøgning som et puslespil. Sjov idé – men dem der læser ansøgningerne i dag har ikke tid til det. Så den ansøgning bliver måske ikke engang læst.
  • Ros dig selv – uden at det bliver for meget: Selvom det som ”jantelovs-dansker” kan være svært at rose sig selv, så er det virkelig nu, man skal gøre det. Lyv ikke, men fortæl ærligt hvad du er god til, og hvorfor det er lige præcis dig, som de mangler.
  • Skriv den kort og præcist: Selvom du selvfølgelig har en masse at fortælle om dig selv, så er det vigtigt, at du gør det kort. Det mest normale er omkring 1-2 sider (evt. lidt mere, men så skal det også være virkelig godt og relevant). Så læs stillingsannoncen godt igennem og find de værdier ved en ansat, som de har fokus på og besvar dem. Nogle stillinger er sat op i punkter, og det kan anbefales at tage dem punkt for punkt. Så ved du, at du får svaret på det, som de selv prioriterer som relevant.
  • Aflever den personligt: Det virker næsten altid bedst, hvis man tropper op personligt med ansøgningen, så chefen/lederen kan se, hvad du er for en. Førstehåndsindtrykket gør meget. Giv et godt håndtryk og et stort smil, men ellers så vær bare dig selv. Det handler igen her om at være den, der bliver husket. Vis at du er et ungt menneske, der virkelig gerne vil give alt, hvad du kan give og at du ikke er bange for at tage fat. Arbejdsgivere gider ikke sløve teenagere med slapt håndtryk. Hvis du ikke har muligheden for at møde personligt op, er en mail selvfølgelig også fin.
  • Udnyt dit netværk: I dag gælder det om at bruge sit netværk, og man skal ikke være flov over det. Måske det ligepræcis er det der gør, at du får arbejdet eller om ikke andet en ekstra mulighed for at søge arbejde.
  • Husk at vedhæfte CV (læs om det her Eksempel på CV) og tidligere eksamensbeviser